36. Організація закупівлі худоби, її приймання, забій і переробка | |
Реалізація худоби господарствами з різною формою власності і приймання її м’ясопереробними підприємствами здійснюється згідно з інструкцією «Про порядок проведення державної закупівлі (здавання і приймання) худоби, птиці і кролів». Приймання і здавання вирощених тварин здійснюється двома способами — за живою масою й визначеною прижиттєво вгодованістю та за кількістю й якістю одержаного м’яса після забою тварин... |
|
Завантажити - Організація закупівлі худоби, її приймання, забій і переробка |
258 Kb |
37. Народногосподарське значення та господарсько-біологічні особливості свиней | |
Свинарство є однією з ефективних галузей тваринництва, яка забезпечує населення цінними продуктами харчування, такими як м’ясо, сало. Після забою свиней залишаються побічні продукти — шкура, щетина, кишки, кров тощо, які використовують як сировину для наступної переробки. Цінним органічним добривом є гній свиней — за рік від однієї тварини можна мати до 1 т гною... |
|
Завантажити - Народногосподарське значення та господарсько-біологічні особливості свиней |
161 Kb |
38. Використання гібридизації у свинарстві | |
У свинарстві під гібридизацією розуміють схрещування тварин спеціалізованих порід, типів і ліній, які позитивно поєднуються за відтворними, відгодівельними та м’ясними якостями. Для одержання гібридних свиней використовують кнурів спеціалізованих ліній з високою енергією росту та добрими м’ясними якостями і свиноматок з високими показниками плодючості та молочності й масою поросят у 2-місячному віці. У зв’язку з цим розрізняють прості породно-лінійні (маточне стадо однієї заводської породи схрещують із кнурами спеціально відселекціонованої внутрішньопородної чи синтетичної ліній) та складні (материнська форма — продукт схрещування двох ліній — поєднується з кнуром третьої лінії) форми гібридів... |
|
Завантажити - Використання гібридизації у свинарстві |
247 Kb |
39. Породи свиней та їх використання | |
Породоутворення в Україні здійснювалося акліматизацією імпортних порід, поліпшенням місцевих груп свиней та схрещуванням висококультурних порід. В основі його лежить прагнення одержати нову породу свиней, яка була б високопродуктивною і економічно вигідною в кліматичних і господарських умовах певної зони... |
|
Завантажити - Породи свиней та їх використання |
1978 Kb |
40. Племінна робота у свинарстві | |
Продуктивність свиней значною мірою залежить від рівня селекційно-племінної роботи в стаді, тобто систематичного виконання комплексу зоотехнічних заходів щодо якісного поліпшення тварин. У цей комплекс входять: цілеспрямоване вирощування ремонтного молодняку з використанням сучасних методів відбору та добору батьківських пар, підвищення відтворної здатності свиноматок та кнурів, скороспілості молодняку, зменшення витрат кормів на одиницю продукції й поліпшення м’ясних якостей свиней на відгодівлі... |
|
Завантажити - Племінна робота у свинарстві |
9 Kb |
41. Відтворення стада | |
Відтворення стада може бути простим або розширеним. У першому випадку поголів’я стада на кінець року не збільшується порівняно з початком. Якщо ж надходження поголів’я перевищує вибуття, то відтворення стада буде розширеним... |
|
Завантажити - Відтворення стада |
123 Kb |
42. Вирощування молодняку свиней | |
До проведення опоросу готуються заздалегідь. Так, для при-ймання приплоду треба мати чисті рушники для витирання рук, мило, м’яку мішковину для обтирання поросят, 10 %-ний розчин йоду, ножиці для перерізання пуповини (в разі необхідності її можна обірвати руками, намотавши на вказівний палець за 5 см від черева поросяти)... |
|
Завантажити - Вирощування молодняку свиней |
995 Kb |
43. Утримання та годівля свиней | |
У практиці свинарства застосовують дві основні системи утримання: вигульну та безвигульну. Вигульну використовують на невеликих свинофермах та племінних репродукторах великих свино-комплексів. Для останніх існує режимно-вигульна та вільно-вигульна системи утримання тварин. Безвигульна поширена у великих господарствах промислового типу... |
|
Завантажити - Утримання та годівля свиней |
1507 Kb |
44. Відгодівля свиней | |
Відгодівля свиней є заключним процесом виробництва свинини. Від раціональної його організації значною мірою залежать інтенсивність ведення і рентабельність свинарства. Основна мета відгодівлі — одержання від тварин максимального приросту живої маси в найкоротші строки з найменшими витратами кормів на одиницю продукції... |
|
Завантажити - Відгодівля свиней |
163 Kb |
45. Виробництво свинини у спеціалізованих господарствах | |
Технологія одержання свинини у спеціалізованих господарствах ґрунтується на потоковому способі виробництва, при якому передбачається безперервний і рівномірний випуск протягом року через певні проміжки часу, однакової кількості продукції (відгодівельних свиней чи молодняку в репродукторних господарствах). Вона передбачає: формування однорідних груп свиноматок, осіменіння та опороси кожної групи в певний період, розподіл тварин за статево-віковими групами, утримання створених груп у спеціалізованих приміщеннях... |
|
Завантажити - Виробництво свинини у спеціалізованих господарствах |
606 Kb |
46. Реалізація свиней | |
Свиней як товарну продукцію реалізують у двох випадках: племінний молодняк та свині на м’ясо. Племінний молодняк повинен відповідати зоотехнічним вимогам при вирощуванні та вимогам «Інструкції по бонітуванню свиней» (1993 р.). Його реалізують, як правило, в 6-місячному віці живою масою кнурців — 60 – 80, свинок — 58 – 70 кг, оцінюючи за живою масою, довжиною тулуба та сумарним класом батька й матері. Будова тіла племінних тварин повинна бути пропорційною, без вад екстер’єру, мати не менше 12 сосків, добре розвинених й рівномірно розміщених. На молодняк, що реалізується, оформляють племінне та ветеринарне свідоцтва. Купівляпродаж відбувається через племоб’єднання за цінами, встановленими залежно від живої маси молодняку, класності та надбавок за племінні якості... |
|
Завантажити - Реалізація свиней |
6 Kb |
Технологія виробництва продукції тваринництва