55. ѕор¤док в≥дбору проб | |
ƒостов≥рн≥сть оц≥нки ¤кост≥ корм≥в значною м≥рою залежить в≥д правильност≥ в≥дбору проб дл¤ анал≥зу. ƒл¤ перев≥рки в≥дпов≥дност≥ с≥на вимогам стандарту середню пробу в≥дбирають п≥сл¤ закладанн¤ його на збер≥ганн¤ в ст≥г, скирту, сарай. ≤з парт≥њ пресованого с≥на масою до 15 т виб≥рка маЇ становити 3 % тюк≥в (але не менш ¤к 5 тюк≥в), з парт≥њ в≥д 15 до 50 т Ч 1 % (але не менш ¤к 15 тюк≥в)... | |
«авантажити - ѕор¤док в≥дбору проб |
17 Kb |
56. ќрганолептична оц≥нка корму | |
ќц≥нювати ¤к≥сть корму починають ≥з визначенн¤ ступен¤ його добро¤к≥сност≥. ЌемаЇ сенсу оц≥нювати ≥нш≥ ¤кост≥ корму, ¤кщо в≥н не може бути допущений до згодовуванн¤. «а ступенем добро¤к≥сност≥ визначають не т≥льки можлив≥сть чи неможлив≥сть згодовуванн¤ корму, а й допустим≥ та рац≥ональн≥ даванки його, а в раз≥ потреби Ч ≥ спос≥б попередньоњ п≥дготовки дл¤ використанн¤ на кормов≥ потреби... | |
«авантажити - ќрганолептична оц≥нка корму |
7 Kb |
57. ¬изначенн¤ вологост≥ корм≥в | |
ѕ≥д волог≥стю корм≥в розум≥ють вм≥ст у них в≥льноњ та звТ¤заноњ вологи у в≥дсотках до њх маси. ÷е один ≥з найважлив≥ших показник≥в ¤кост≥ корм≥в, ¤кий впливаЇ на њх збережен≥сть ≥ придатн≥сть дл¤ консервуванн¤... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ вологост≥ корм≥в |
6 Kb |
58. ¬изначенн¤ масовоњ частки азоту ≥ сирого протењну | |
¬м≥ст азоту в ус≥х видах корм≥в, комб≥корм≥в та сировини (кр≥м корм≥в м≥нерального походженн¤) визначають титрометричним (за ТЇльдалем) або фотометричним методом з наступним перерахунком результат≥в на сирий протењн. Ѕ≥льш поширений перший спос≥б, ¤кий пол¤гаЇ в розкладанн≥ орган≥чноњ речовини корму кипл¤чою концентрованою сульфатною кислотою з утворенн¤м солей амон≥ю, переведенн≥ амон≥ю на ам≥ак та в≥дгонц≥ його в розчин кислоти... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ масовоњ частки азоту ≥ сирого протењну |
9 Kb |
59. ¬изначенн¤ вм≥сту каротину в кормах | |
¬изначенн¤ вм≥сту каротину ірунтуЇтьс¤ на його здатност≥ розчин¤тис¤ в орган≥чних розчинниках (бензин≥, петролейному еф≥р≥) ≥ надавати њм жовтого забарвленн¤. ≤нтенсивн≥сть забарвленн¤ пропорц≥йна вм≥сту каротину. ¬м≥ст його визначають колориметруванн¤м розчину при довжин≥ хвил≥ 440 Ц 450 нм або його спектрофото-метруванн¤м. ќск≥льки кристал≥чний каротин легко окислюЇтьс¤ на пов≥тр≥, дл¤ приготуванн¤ стандартноњ шкали використовують розчин кал≥ю дихромату. ÷им методом досл≥джують корми рослинного походженн¤ (с≥но, с≥наж, штучно висушен≥ травТ¤н≥ корми, борошно з деревноњ зелен≥ та зелену масу травТ¤них культур)... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ вм≥сту каротину в кормах |
8 Kb |
60. ¬изначенн¤ вм≥сту в кормах сироњ кл≥тковини | |
÷им методом визначають вм≥ст сироњ кл≥тковини у рослинних кормах ус≥х вид≥в, комб≥кормах та комб≥кормов≥й сировин≥. ¬≥н ірунтуЇтьс¤ на г≥дрол≥з≥ кислотою нерозчинних вуглевод≥в (крохмалю, целюлози), ам≥д≥в, ам≥н≥в та алкалоњд≥в, частково м≥неральних солей. Ќаступним лужним г≥дрол≥зом омилюютьс¤ та емульгуютьс¤ жири та л≥п≥дн≥ речовини, переход¤ть у розчин б≥лков≥ сполуки, гем≥целюлози та л≥гн≥н. «алишок умовно приймають за кл≥тковину... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ вм≥сту в кормах сироњ кл≥тковини |
9 Kb |
61. ¬изначенн¤ кислотност≥ корм≥в | |
ислотн≥сть зерна ≥ продукт≥в його переробки, в тому числ≥ й комб≥корм≥в Ч важливий показник њх ¤кост≥. ѕри тривалому збер≥ганн≥ комб≥корм≥в кислотн≥сть, ¤к правило, п≥двищуЇтьс¤. „ерез це кислотн≥сть може бути показником ¤кост≥ або св≥жост≥ зерна та продукт≥в його переробки. ¬≥д р≥вн¤ загальноњ кислотност≥ залежить поживна ц≥нн≥сть, ступ≥нь поњданн¤ комб≥корму с≥льськогосподарськими тваринами... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ кислотност≥ корм≥в |
9 Kb |
62. ¬изначенн¤ масовоњ частки сироњ золи | |
” рослинах п≥сл¤ спалюванн¤ вс≥х орган≥чних речовин залишаЇтьс¤
зола, до складу ¤коњ вход¤ть –, —а, ћg, , ћn, ¬, ћо, S, Fe, Si та
≥нш≥ м≥неральн≥ речовини. Ќев≥дТЇмною складовою рослин Ї зольн≥ елементи, вм≥ст ¤ких у кожн≥й рослин≥ р≥зний. ¬≥н зм≥нюЇтьс¤ п≥д впливом ірунтово-кл≥матичних умов вирощуванн¤, виду ≥ сорту рослини, типу ірунту та агротехн≥чних умов, тому за однаковоњ врожайност≥ може засвоюватись р≥зна к≥льк≥сть зольних елемент≥в. «ольн≥сть молодих рослин значно вища, н≥ж старих... |
|
«авантажити - ¬изначенн¤ масовоњ частки сироњ золи |
7 Kb |
63. ¬изначенн¤ масовоњ частки легкорозчинних вуглевод≥в у с≥наж≥ антроновим методом | |
¬углеводи Ї основою харчуванн¤ людини ≥ тварини ≥ надход¤ть в орган≥зм з продуктами рослинного походженн¤, забезпечуючи його енерг≥Їю. «а енергетичною ц≥нн≥стю вони поступаютьс¤ перед жирами, але легше засвоюютьс¤. √рупу легкорозчинних вуглевод≥в становл¤ть цукри... | |
«авантажити - ¬изначенн¤ масовоњ частки легкорозчинних вуглевод≥в у с≥наж≥ антроновим методом |
8 Kb |
“ехнолог≥¤ збер≥ганн¤ ≥ переробки продукц≥њ рослинництва