47. «аб≥й, переробка ≥ збер≥ганн¤ продукц≥њ свинарства | |
“варин, що над≥йшли на мТ¤сопереробне п≥дприЇмство, розм≥щують у загонах на 12 год дл¤ передзаб≥йноњ витримки. ѓх не годують, але не обмежують доступ до води прот¤гом 10 год. √олодна витримка спри¤Ї очищенню травного каналу, що полегшуЇ первинну обробку, запоб≥гаЇ забрудненню туш та орган≥в, даЇ можлив≥сть тваринам в≥дпочити п≥сл¤ транспортуванн¤, забезпечуЇ видаленн¤ з орган≥зму продукт≥в обм≥ну, ¤к≥ негативно впливають на ¤к≥сть мТ¤са... |
|
«авантажити - «аб≥й, переробка ≥ збер≥ганн¤ продукц≥њ свинарства |
76 Kb |
48. Ќародногосподарське значенн¤ галуз≥ в≥вчарства та господарсько-б≥олог≥чн≥ особливост≥ овець | |
¬≥д овець одержують важливу сировину дл¤ легкоњ промисловост≥ Ч вовну, овчини, смушки, хутро, а також ц≥нн≥ продукти харчуванн¤ Ч баранину ≥ молоко. ќсновна продукц≥¤ галуз≥ Ч це вовна, ¤ка становить 40 Ц 42 % в≥д ус≥Їњ вартост≥ продукц≥њ овець ≥ Ї незам≥нною сировиною дл¤ виробництва високо¤к≥сних тканин, оск≥льки характеризуЇтьс¤ низькою теплопров≥дн≥стю, високою г≥гроскоп≥чн≥стю, малою здатн≥стю волокон до електризац≥њ. ќд¤г, виготовлений з вовни, маЇ добр≥ теплозахисн≥ властивост≥. —еред ц≥нних ознак вовни Ч здатн≥сть до зва-люванн¤, що даЇ можлив≥сть виробл¤ти з нењ сукно, вал¤нки, повсть. ≤з овчин шиють шуби й кожухи, а з≥ смушк≥в та хутра Ч шапки, ком≥ри, ж≥ноч≥ пальто... |
|
«авантажити - Ќародногосподарське значенн¤ галуз≥ в≥вчарства та господарсько-б≥олог≥чн≥ особливост≥ овець |
7 Kb |
49. ѕродукц≥¤ в≥вчарства | |
¬овна Ч це волос¤ний покрив тварин, ¤кий використовують дл¤ виготовленн¤ тканин, трикотажу, килим≥в та вал¤льних вироб≥в. ѕри визначенн≥ вартост≥ та вивченн≥ вовни розр≥зн¤ють ¤к≥сн≥ ≥ к≥льк≥сн≥ ознаки та механ≥зм формуванн¤ њњ властивостей. ƒо ¤к≥сних ознак належать: х≥м≥чн≥ особливост≥ вовни, г≥столог≥чна будова, ф≥зичн≥, механ≥чн≥, технолог≥чн≥ властивост≥, типи елементарних волокон, штапел≥, косиц≥, жироп≥т, дом≥шки вовнового покриву, руно. ¬они визначають њњ остаточне призначенн¤, систему переробки та реал≥зац≥йну варт≥сть. ≥льк≥сн≥ ознаки вовновоњ продуктивност≥ овець Ч це настриг немитоњ й митоњ вовни та њхн≥ компоненти. ¬овна належить до пох≥дних шк≥ри, тому формуванн¤ к≥льк≥сних ≥ ¤к≥сних показник≥в залежить в≥д њњ вовноутворюючоњ функц≥њ. ќстанн¤ ірунтуЇтьс¤ на спадкових задатках та природно-господарських умовах використанн¤ овець... |
|
«авантажити - ѕродукц≥¤ в≥вчарства |
314 Kb |
50. —елекц≥¤ овець | |
—елекц≥¤ забезпечуЇ пол≥пшенн¤ спадкових задатк≥в продуктивност≥ та здоровТ¤ овець. “еоретичн≥ основи селекц≥њ практично однаков≥ дл¤ вс≥х вид≥в с≥льськогосподарських тварин ≥ ірунтуютьс¤ на законом≥рност¤х м≥нливост≥ в попул¤ц≥њ. ќсобливост≥ метод≥в плем≥нноњ роботи у в≥вчарств≥ зумовлен≥ специф≥кою продукц≥њ овець Ч вовни, смушк≥в, овчин. ≤нш≥ ≥снуюч≥ в≥дм≥нност≥ не принципов≥. ¬ ц≥лому селекц≥¤, ¤к одна з трьох складових в≥вчарства, включаЇ обТЇкти роботи й методи. ќбТЇкти Ч це в≥вц≥ з часу одомашненн¤ ≥ до сучасного стану виробничих напр¤м≥в в≥вчарства, а методи Ч практична реал≥зац≥¤ законом≥рностей селекц≥њ... |
|
«авантажити - —елекц≥¤ овець |
2379 Kb |
51. ¬иробництво продукц≥њ в≥вчарства | |
” трикомпонентн≥й систем≥ виробництва продукц≥њ овець технолог≥¤ забезпечуЇ реал≥зац≥ю спадкових задатк≥в продуктивност≥ тварин ≥ орган≥зац≥йну упор¤дкован≥сть та практичну доц≥льн≥сть виробничого процесу на основ≥ њх б≥олог≥чних особливостей ≥ природно-економ≥чних умов конкретного господарства. “ехнолог≥¤ виробництва продукц≥њ овець, ¤к ≥ будь-¤ка технолог≥¤, включаЇ два п≥дрозд≥ли: спос≥б виробництва ≥ процес виробництва... |
|
«авантажити - ¬иробництво продукц≥њ в≥вчарства |
675 Kb |
52. Ќародногосподарське значенн¤ та господарсько-б≥олог≥чн≥ особливост≥ к≥з | |
ќсновна продукц≥¤ коз≥вництва Ч це пух, вовна (мохер), молоко, мТ¤со ≥ шкури. ќднор≥дну вовну к≥з використовують дл¤ виробництва пухових хусток, трикотажу, тканин, оксамиту, килим≥в тощо. оз¤че молоко характеризуЇтьс¤ ц≥лющими й бактерицидними властивост¤ми ≥ належить до д≥Їтичних та л≥кувальних продукт≥в харчуванн¤. ћТ¤со к≥з нагадуЇ високо¤к≥сну баранину, а жир (л≥й) маЇ л≥кувальну властив≥сть. Ўкури к≥з п≥сл¤ вичинки Ї неперевершеним матер≥алом дл¤ модельного взутт¤, з них виготовл¤ють високо¤к≥сн≥ матер≥али дл¤ галантерейноњ промисловост≥... |
|
«авантажити - Ќародногосподарське значенн¤ та господарсько-б≥олог≥чн≥ особливост≥ к≥з |
4 Kb |
53. ѕродукц≥¤ коз≥вництва | |
ѕродукц≥¤ Ї основним елементом трикомпонентноњ системи коз≥вництва. ¬она визначаЇ виробничу мету галуз≥, а селекц≥¤ ≥ технолог≥¤ забезпечують дос¤гненн¤ в≥дпов≥дних практичних результат≥в. –≥зноман≥тна продуктивна здатн≥сть к≥з гарантуЇ можлив≥сть розвитку ¤к спец≥ал≥зованого, так ≥ комплексного характеру продуктивност≥ тварин ≥ високу економ≥чн≥ стаб≥льн≥сть розвитку галуз≥ коз≥вництва в умовах сучасноњ динам≥ки нац≥онального й св≥тового ринк≥в с≥льськогосподарськоњ продукц≥њ. ƒос¤гненн¤ високих виробничих результат≥в ірунтуЇтьс¤ на законом≥рност¤х структури та механ≥зму формуванн¤ й оц≥нки кожного з вид≥в продукц≥њ к≥з... |
|
«авантажити - ѕродукц≥¤ коз≥вництва |
11 Kb |
54. —елекц≥¤ к≥з | |
“еоретичн≥ основи ≥ практичн≥ методи селекц≥њ к≥з не мають принципових в≥дм≥нностей пор≥вн¤но з ≥ншими видами с≥льськогосподарських тварин. –≥зниц¤ ви¤вл¤Їтьс¤ лише за специф≥кою ознак продуктивност≥. ѕлем≥нна робота у коз≥вництв≥ ірунтуЇтьс¤ на систем≥ оц≥нки, в≥дбору ≥ використанн¤ тварин за показниками власноњ продуктивност≥, походженн¤ та продуктивност≥ потомства; створенн≥ й ефективному використанн≥ селекц≥йноњ структури стада (л≥н≥њ, родини та ≥нш≥ п≥дрозд≥ли груповоњ диференц≥ац≥њ тварин за спадковими особливост¤ми); ч≥тк≥й систем≥ м≥ченн¤ та ≥ндив≥дуального обл≥ку походженн¤ ≥ продуктивност≥ тварин; забезпеченн≥ технолог≥чних гарант≥в ви¤вленн¤ спадкових задатк≥в продуктивност≥ к≥з (го-д≥вл¤, утриманн¤, догл¤д); використанн≥ сучасноњ компТютерноњ техн≥ки... |
|
«авантажити - —елекц≥¤ к≥з |
682 Kb |
“ехнолог≥¤ виробництва продукц≥њ тваринництва