64. Забій птиці, обробка тушок та їх реалізація | |
На забій надходить сільськогосподарська птиця всіх видів і вікових груп. Перед забоєм її оглядають і зважують, сортують за живою масою, віком, витримують протягом 10 год без корму, забезпечуючи тільки водою, що сприяє очищенню травного каналу... |
|
Завантажити - Забій птиці, обробка тушок та їх реалізація |
7 Kb |
65. Народногосподарське значення галузі та біологічні особливості коней | |
Із давніх часів Україна була місцем розвиненого конярства й постачала кращих верхових коней для армії. Нині цих тварин використовують як тяглову силу, для одержання продуктів харчування, медичних препаратів, сироватки з метою стимуляції плодючості маток сільськогосподарських тварин, у спорті... |
|
Завантажити - Народногосподарське значення галузі та біологічні особливості коней |
7 Kb |
66. Породи коней | |
У світі розводять понад 250 порід, в Україні — більше 10. До найпоширеніших належать: арабська, чистокровна верхова, тракененська, американська та французька рисисті, бельгійська робоча, клейдесдальська. В Україні значного поширення набули: чистокровна і українська верхові, орловська і російська рисисті, російська та новоолександрівська ваговозні... |
|
Завантажити - Породи коней |
2051 Kb |
67. Племінна робота у конярстві | |
Племінна робота ґрунтується на правильному зоотехнічному обліку. У кінних заводах та племінних фермах ведуть книги племінних тварин, обліку руху поголів’я, акти реєстрації приплоду, а на ремонтний молодняк, який реалізують, виписують племінні свідоцтва... |
|
Завантажити - Племінна робота у конярстві |
6 Kb |
68. Відтворення поголів’я коней | |
Збільшення поголів’я коней та якісне їх поліпшення значною мірою залежать від правильної організації відтворення. Статева зрілість у коней настає в 12 – 18-місячному віці й зумовлена породною належністю, умовами годівлі та утримання. Парують тварин із настанням господарської зрілості, оскільки раннє парування негативно впливає на загальний розвиток організму і формування приплоду... |
|
Завантажити - Відтворення поголів’я коней |
5 Kb |
69. Вирощування молодняку коней | |
У підсисний період протягом шести–семи місяців лошат вирощують під кобилами. В перший місяць життя вони споживають тільки материнське молоко. У цей період молодняк інтенсивно росте — його жива маса щоденно збільшується на 1 – 2 кг. Витрати молока на 1 кг приросту становлять 10 кг. За приростом живої маси лошати визначають молочність кобил. Необхідною умовою вирощування молодняку є моціон, який сприяє зміцненню серцево-судинної системи, органів дихання, зв’язок і м’язів... |
|
Завантажити - Вирощування молодняку коней |
5 Kb |
70. Тренінг та іподромні випробування | |
Тренінг та іподромні випробування є одним із елементів удосконалення тварин заводських порід. Їхні мета — розвинути у коней верхових порід здатність до жвавих алюрів, рисистих — до швидкого бігу на рисистому алюрі, ваговозів — до прояву максимальної сили тяги і витривалості. Розрізняють заводський та іподромний тренінги... |
|
Завантажити - Тренінг та іподромні випробування |
506 Kb |
71. Утримання та годівля дорослих коней | |
Коней утримують у стайнях, обладнаних денниками та стійлами. Останні споруджують у два ряди вздовж бокових стін із проходом посередині стайні 2,6 м. Площа денників досягає 9 – 16 м2. Їх облаштовують годівницями, які розміщують на висоті 1 м від підлоги. Стійла розділяють суцільними перегородками. Їх розмір залежить від величини коней і в середньому становить: довжина — 3, ширина — 1, 75 м... |
|
Завантажити - Утримання та годівля дорослих коней |
113 Kb |
72. Використання коней у сільському господарстві та спорті |
|
Коней використовують для роботи в упряжі, під сідлом, в’юком,
одержання від них м’яса й молока, у різних видах кінного спорту тощо. |
|
Завантажити - Використання коней у сільському господарстві та спорті |
48 Kb |
73. Використання робочих коней |
|
Роботоздатність коня значною мірою залежить від правильного
вирощування молодняку й підготовки його до використання в упряжі чи
під сідлом. |
|
Завантажити - Використання робочих коней |
273 Kb |
74. Одержання і переробка молока кобил |
|
Кобил доять у спеціально обладнаних приміщеннях або на доїльних майданчиках вручну чи апаратами типу ДА-3, ДА-3М, «Темп», ДДА-2 (рис. 68). Найбільшого розповсюдження набув апарат ДДА-2, оскільки він працює у дво- і тритактному режимі залежно від інтенсивності молоковиділення. Від початку лактації кобил доять з інтервалом 1,5 – 2 год, на другому-третьому місяцях — 3 – 3,5, а в кін-ці — через 4 – 5 год... |
|
Завантажити - Одержання і переробка молока кобил |
393 Kb |
75. Відгодівля коней на м’ясо та їх реалізація |
|
З метою підвищення вгодованості та забійних кондицій дорослих коней ставлять на відгодівлю, тривалість якої становить 30 – 60 днів. Для відгодівлі використовують різні корми, що є в господарстві. На 100 кг живої маси згодовують 2,5 – 2, 7 к. од. і 80 – 100 г перетравного протеїну з розрахунку на 1 к. од... |
|
Завантажити - Відгодівля коней на м’ясо та їх реалізація |
4 Kb |
76. Кінний спорт |
|
Кінний спорт — це чудовий спосіб для фізичного розвитку людини. Він включає багато різних змагань і кінних ігор. Одні з них мають національне значення, інші поширені в багатьох країнах і отримали світове визнання. Серед кінноспортивних змагань та кінних ігор найбільшого поширення набули класичні види: виїздка, долання перешкод (конкур) та триборство... |
|
Завантажити - Кінний спорт |
688 Kb |
Технологія виробництва продукції тваринництва